Uyuşturucu maddeler ve etkileri

 


1- Ekstazi (Extasy)

Genellikle renkli küçük haplar şeklinde olup sokaklarda kullanılan bir tür uyarıcı olan uyuşturucu türüdür.  Merkezi sinir sitemini doğrudan etkileyen ve çoğu zaman sanrısal görüntüler ortaya çıkarabilmektedir. Alındığı andan itibaren 20 dakika içerisinde etkisini gösterip. Kişide  Aşırı mutluluk ve enerjik hissini sağlar. Etkisi geçtiği andan itibaren yaşanılan o mutluluk ve enerji halleri tam tersine dönüşür. Aşırı yorgunluk ve mutsuzluk ortaya çıkmaktadır. Genelde iştah kaybı ve kusma gerçekleşebilir. Birçok kişide ise aşırı terleme, çene kitlenmesi, dişleri gıcırdatma ve göz bebeklerinde aşırı büyüme görülebilir. Kullanan kişilerin depresyona olan eğilimleri artar,  kilo kaybına ve hafızaya zarar verir.

2- metamfetamin (Kristal)

Halk arasında ateş buz, kristal, meth, cam olarak ifade edildiği görülmektedir. Uyarıcı ve sentetik bir madde olup, kristal toz veya renksiz cam parçaları şeklindedir. Sigara yoluyla içme, burundan çekme veya şırınga yoluyla alınmaktadır. Kullanıldıktan 8-24 saat boyunca kişiye etki eden metamfetamin düşük dozda kullanıldığında uyanıklık, enerji yoğunluğu, sinirlilik, iştahsızlık, aşırı güven gibi etkilere sebep olabilir. Metamfetaminin yarattığı etkiler hızlıca başlayıp, hızlıca sonlanmaktadır. Bundan dolayı kullanıcılar tekrarlayıcı dozlara ihtiyaç duyabilirler. Yüksek dozda kullanıldığında ise saldırganlık, korku, huzursuzluk, kaygı, şiddet davranışları, psikomotor bozukluklar, panik ve paranoyaya neden olabilir. Uzun vadede kullanımı  ise tam anlamıyla facia olmaktadır. Damar zehirlenmesi, kan hastalıkları, akciğer hastalıları, cilt lekeleri, diş yapısındaki bozulmalar, beyin felci, beyinsel fonksiyonlarda azalma, sanrılar göreme, paranoya gibi birçok kalıcı hasar bırakmaktadır. Sinir uçlarını emerek mutluluk hormonu salgılattığı için bir süre sonra sinir uçları körelir ve normalde keyif veren şeyler bir zaman sonra mutluluk hissettirmemeye başlar.

3- Esrar

Kenevir bitkisinin çiçeklerinden ve tohumlarından elde edilen uyuşturucu maddedir. Ciğerler veya mide yoluyla kana karışan esrar, vücutta bir rahatlama hissi yaratmaktadır. Uyuşturucunun kullanımıyla birlikte aşırı derece iştah açtığı gözlenmektedir. Kan şekerini düşürdüğü için rahatlama ve mutluluk sağlatır. Kullanıldıktan sonra gözlerde kızarıklık, ağız kurulu, şeker ihtiyacı duyulabilir. Esrar bağımlısı kişide belirli bir süre bağımlı olduğu maddeyi kullanmazsa sürekli uykulu olma hali, uyku düzeninin bozulması, gevşeyememe, sinirlilik, tembellik, hafıza bozuklukları, odaklanma problemleri gibi problemler görülebilir.

4- Kokain

Koka bitkisinin yapraklarından elde edilen, görünüm itibariyle beyaz bir toz olan ve hem uyarıcı hem de uyuşturucu olan bir maddedir. Kullanımı ise yaygın olarak burundan çekme, iğne yolu, diş etlerine sürülerek veya yutularak olmaktadır. Bu uyuşturucunun içinde yer alan dopamin adlı kimyasal madde direk sinirlere etki edip oldukça fazla bir kendinden geçme hali yaratır. Farklı bir şekilde uyanma hissi vermesinin dışında, kendine güven hissi verir ve konuşma isteği uyandırır. Kullanıldığı andan itibaren kalp atışlarında hızlanma, paranoya olma, sanrılar görme eğilimi gösterir.  Kullandıktan sonra kişi, belirgin olarak şiddetli saldırganlık eğilimi göstermektedir. 

Bununla birlikte kişide uyku bozukluğu, cinsel problemler, kasılmalar ve sanrılar görme, beyin felci ve böbrek yetmezliği de zamanla bu uyuşturucunun etkileri olmaktadır.

 

 

5- Eroin

Tek seferlik kullanımda dahi çok yüksek bağımlık potansiyeline sahiptir ve özellikle diğer maddelere oranla hızla tolerans gelişir. Morfinden üretilen sentetik çok güçlü bağımlılık yapan sedatif uyuşturucudur Tekrar eden kullanımlarda kullanıcı aynı yoğun etkiyi yaşamak için kullandığı miktarı ve kullanım sıklığını artırmak zorunda kalır. Yeterli doz alınamadığında kişide yoksunluk belirtileri başlar. Kullanma isteği ve madde arama davranışı normal yükümlülükler ve davranışlardan daha önemli hale gelir. Böylelikle çok kısa sürede kullanıcının günlük yaşamının merkezine yerleşir.

Maddenin etkisinin geçmesiyle beraber ruhsal bozukluk, ani bir çöküntü, şiddetli vücut ağrıları, kusma, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, öğrenmede güçlük çekme, dikkatte ve hafızada dağınıklık, göz ve burun akıntısı, göz bebeklerinde büyüme, terleme, ateş ve ishal görülebilmektedir. Genelde bu maddenin saf hali bulunamadığından dolayı içine karıştırılan kimyasallardan dolayı öldürücü bir madde olmaktadır.

6- Kokain Bağımlılığı

Kokain bağımlılığı olan kişilerde, kokainin etkisi hemen görüldüğü gibi 30-60 dakika arasında da etkisi devam etmektedir. Kokain bağımlılığı olan kişilerde eroin bağımlısı olan kişilere benzer özellikler gösterebilmektedir. Bu kişilerde duygu-durum bozukluğu, uyku bozukluğu, bunaltı bozukluğu gibi belirtiler olabilir. Maddeyi sık bir şekilde kullanımları sürecinde yaşamı boyunca ihtiyaçlarının önceliğinin yitirdiğini ve anlamının kaybolduğunu düşünmeye başlar. Bu kişiler  madde kullanmak için her şeylerini vermeye, feda etmeye hazırdırlar. Genellikle yoğun bir mutluluk ve coşku hali görülmektedir. Sosyal hayatlarını düzgün bir şekilde idame edip yaşayamazlar. Evliliklerinde, ilişkilerinde ve finansal durumlarında büyük sıkıntılar çekmektedir. Kalp hastalıkları, beyin hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi hayatı ciddi şekilde etkileyen hastalıkları olma ihtimali çok yüksektir.

7- Captagon

Halk arasında kamyoncu ilacı, gece kuşu, yolcu hapı, iştah kesici vb. olarak anılan bu madde bir amfetamin türevidir. Direkt beyine ve sinir sistemi üzerinde değişiklikler yapar. Kullanıldığında kalp ritmi hızlanır, vücut ısısı artar, solunum hızlanır. Kullanımıyla beraber kişide Aşırı uyanıklık hali (2-3 gün uyumama durumu), enerji artışı, olan üstü güçlere sahip olduğuna inanma, uzun süreli kullanımlarda kilo kaybı, kalp atışında hızlanma, yerinde duramama, vücut ısısında artış ve akciğerlerde genişleme hissedilmektedir. Kullananların cesaret durumunu artırdığı için bu kişiler, düşünmeden kendilerine ve çevrelerine zarar vermekte, korku hissini duymamaktadır. Çok kullanımda depresyon, uzun süreli uyuşukluk, uyku bozukluğu, kalp ve damar zehirlenmesi görülür.

8. Speed (Uyarıcı)

Speed, amfetamin türünden olan sentetik bir uyarıcıdır. Renk olarak kirli beyaz görünümünde olan bu uyarıcı, bazen toz pembe bazen kahverengi de olabilmektedir. Toz, kabarcık veya kapsül şeklinde olabilmektedir. Kullanımı ise ağızdan yutarak, sigara gibi içine çekerek alınabilmektedir.   Alındığı andan itibaren amfetaminlerin ortak özelliği olan enerji ve heyecan duygusunu arttırmaktadır. Kullanımıyla birlikte uzun bir süre uyuyamama,  nefes ve tansiyon artışı, aşırı terleme ve sıcaklık hali, çene kitlenmesi, baş ağrıları ve bulanık görme gibi etkileri yaratmaktadır. Kalıcı etkileri metanfetamin ile aynıdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Neden Hep Aynı Yanlış İnsanı Seçiyorum

Depresyonda Olan Eşime Nasıl Yardım Edebilirim